Maria och Jonas har lång erfarenhet av att renovera. De har både hunnit med att renovera en lägenhet samt ett större vindsvåningsprojekt i Stockholms innerstad de senaste fem åren.

Idag har de två små barn och därför kan man tro att valet föll naturligt på att köpa det gamla huset ute i Stocksund, men när det hela först kom på tal, var det tvärnej från Maria. Då de mer eller mindre bott i renoveringsdamm under de senaste åren, och med två små knoddar så var inte renovering av ett stort hus något som stod högt upp på prioriteringslistan. Men efter lite övertalning från Jonas så…

”Det skulle bli ett komplicerat projekt, då huset är från 1923, ombyggt i 3 omgångar samt står på både torpargrund och berg. Både jag och Jonas såg potentialen i huset, och ser hellre möjligheter än problem och därför valde vi på att köra.” säger Maria.

Utifrån dessa premisser köpte de huset och påbörjade processen med att hitta en tillförlitlig byggare. Valet föll på DEKÅ Bygg, vilket vi är väldigt glada för. Både Maria och Jonas är pragmatiska människor och menar att detta har varit ett framgångsrecept för att få till en lyckad renovering. Både i förberedelser och under arbetets gång har de försökt att vara öppna för förslag på lösningar och ändringar.

”Det är viktigt att vara flexibel och förstå att vissa lösningar inte kan bli precis som man tänkt sig. Något som har varit väldigt skönt är att Darek och killarna har varit väldigt lösningsorienterade, vilket underlättat mycket för oss.”


Samarbetet med DEKÅ Bygg och framförallt Darek har fungerat mycket bra, anser Maria.

”Han är ju helt grym, han ordnar allting! Jag har aldrig träffat en byggare tidigare, som har en sådan inställning till att lösa problem och att hitta lösningar.”

Då de båda har haft stor erfarenhet av att handla upp renoveringstjänster tidigare, visste de att det var viktigt med en väl utformad offert, tydligt avtal och att de kunde lita på byggaren. Efter att ha tagit in offerter från andra byggbolag föll till sist valet på DEKÅ Bygg.

”Vi har ju använt offerten under hela projektets gång, det är bra när man kan gå tillbaka och se vad som faktiskt har bestämts, och de har verkligen hållit både tid och budget, vilket inte är helt vanligt i den här branschen”, säger Maria.

Marias favoritdel i det nya hemmet är ovanvåningen. Hela fasadväggen har förstärkts med stålbalkar och ett stort fönsterparti har platsbyggts ut mot terrassen. Från att ha varit mörkt och murrigt är det nu en ljus och välkomnande plats för hela familjen. Vid terrassen fanns det tidigare en pool, denna är nu dold. Detta då det inte är en ultimat lekplats för småbarn. Någon gång i framtiden när barnen blir äldre kommer de nog ta fram poolen säger Maria.

De båda kommer ifrån Göteborg och det syns tydligt när man går ut på uteplatsen och ser den stora graffitibilden föreställandes Jesus och en vägskylt med orden ”Feskekörka” på. Detta var något de även hade hemma i sin gamla vindsvåning i stan. En homage till sin gamla hemstad.

Någon arkitekt var aldrig inblandad i projektet, men detta ångrar inte Maria.

”Vi har tänkt själva, diskuterat lösningar med Dick och Darek som har sagt vad som funkar eller inte. Det har fungerat väldigt bra. Jag tror att 9 av 10 saker som vi velat få igenom har gått att genomföra. Fast just nu kommer jag faktiskt inte på något som de inte har kunnat lösa.”

Om de skulle få tipsa andra om viktiga saker inför en renovering är det främst att få fram en tydlig och bra offert där allting är specificerat tydligt, och att hitta ett duktigt byggbolag.

”När jag berättar till mina kompisar att jag mer eller mindre är halvt kär i 20 byggare som är hos oss, så tror de mig inte. Men de har verkligen varit så jäkla trevliga och bra!” säger Maria och skrattar.

För oss på DEKÅ Bygg är det viktigt att kunder har en tydlig bild av vad de vill få genomfört, men även att det går att ha en dialog under projektets gång om saker och ting inte går att lösa precis som kunden vill. Flexibilitet, ett pragmatiskt arbetssätt och att hålla vad man lovar är något vi arbetar ständigt med och som vi också förväntar oss av våra kunder. Det är vad som gör att ett projekt blir lyckat tror vi.

Maria avslutar intervjun med att säga ”Inte en enda gång under det här halvåret eller projektet har jag blivit irriterad eller förbannad och det är ju rätt stort…”

Vi kan inte annat än att tacka och bocka för så fin kritik.


Tillbaka